9133 euro voor goede doel

Meer dan 100 vrijwilligers hebben de voorbije maanden ‘OmarmMeVerwarmMe sjaals’ gebreid, sjaals in de vorm van een mouw voor het project ‘Pak De Draad Op’. Een project om de vzw ArmenTekort onder de aandacht te brengen en financieel te steunen. De sjaals werden verkocht aan 25 euro per stuk. Een cheque ter waarde van 9133 euro -de totale opbrengst van de actie- werd in februari officieel overhandigd aan ArmenTekort, een organisatie die armoede bestrijdt door kanszoekende mensen te koppelen aan een kansrijke buddy. Pak De Draad Op is een initiatief van Ilona van den Diepstraten, ondersteund door Opnieuw & Co.

In september 2020 contacteerde Ilona Opnieuw & Co met de vraag of we mee onze schouders wilden zetten onder haar project ‘Pak De Draad Op’. Dat wilden we zeker. Een creatief project ten voordele van een organisatie die een doelgroep ondersteunt die Opnieuw & Co als maatwerkbedrijf goed kent. Opnieuw & Co krijgt regelmatig wol binnen en we hebben een breed netwerk via sociale media. Twee elementen waarmee we Pak De Draad Op konden ondersteunen.

Eind september verspreidden we een oproep en ging Pak De Draad Op van start. Er werd meteen extra wol ingezameld en de eerste vrijwilligers begonnen sjaals te breien in de vorm een mouw, die symbool staat voor een arm. Alle sjaals werden gemaakt van restjes wol, daardoor hebben ze allemaal andere kleuren en zijn ze stuk voor stuk uniek. Begin november was de voorraad OmarmMeVerwarmMe sjaals al groot genoeg om te beginnen verkopen via een online shop op Facebook.

Ilona: “Het enthousiasme was overweldigend, heel veel mensen zijn ‘So Sjaal’. Het project reikte verder dan de provincie Antwerpen. Ik kreeg sjaals toegestuurd uit West-Vlaanderen, Nederland en Duitsland. Verschillende mensen voelden zich in deze coronatijden met elkaar verbonden omdat ze samen aan het breien waren voor hetzelfde doel. Eén van de enthousiaste breisters, maakte zelfs meer dan 30 sjaals. Oma’s en moeders leerden hun kinderen breien, het netwerk van de Rozenkransschool (waar mijn kinderen zitten) begon te breien, de juffen leerden hun leerlingen breien en een online breiclub werd opgestart. We konden mensen verbinden en dat alleen al was fantastisch.”

En toen moest de verkoop nog starten. Het doel was 2000 euro inzamelen. Er werden uiteindelijk meer dan 400 sjaals gebreid en meer dan 360 stuks daarvan werden verkocht. Zo bracht Pak De Draad Op dus bijna 10.000 euro op.

Ilona: Het is super dat we dit bedrag aan ArmenTekort kunnen doneren. Daarbij hebben we ook voor wat extra bekendheid voor de organisatie gezorgd. Ik hoop dat er zich extra buddies aanmelden door onze actie. Ik ben ook enorm dankbaar voor de golf van positiviteit die ik voelde. Mensen hebben ons project omarmd, zo was er bijvoorbeeld een koppel dat voor 650 euro sjaals kocht om iedereen in hun familie er eentje cadeau te doen, prachtig toch.

De brei-actie is afgelopen, maar de laatste sjaals worden momenteel verder verkocht via de shop op Facebook.