Sociale tewerkstelling: Dressr

Sociale tewerkstelling: Dressr

Nieuws

Opnieuw & Co slaat de handen in elkaar met online kledingverhuurplatform Dressr. Als regulier bedrijf zet Dressr zich samen met ons in voor sociale tewerkstelling.

CEO van Dressr Caroline Baeten en Directeur Koen Goemans van Opnieuw & Co

Samen sterk voor sociaal werk!

Dressr en Opnieuw & Co zetten sterke schouders onder sociale tewerkstelling: “Dankzij de afwisseling van werk doe ik meer ervaring op. Het werk helpt mij om te integreren en Nederlands te leren”

Oksana en Maryna zijn afkomstig uit Oekraïne en werken onder het statuut artikel 60 in de winkel van Opnieuw & Co. Dankzij de samenwerking tussen het vooruitstrevend online kledingverhuurplatform Dressr en kringloopcentrum Opnieuw & Co doen de leermedewerkers een extra schepje bovenop hun leertraject. Deze unieke samenwerking tussen reguliere en niet-reguliere bedrijven is een win-win situatie voor werkgever en werknemer. 

Wat begon als een huurovereenkomst voor een bedrijfspand, groeide al snel uit tot een heuse sociale samenwerking. Oksana en Maryna maken dagelijks ongeveer een uur vrij om gehuurde Belgische merkkleding van Dressr netjes in te pakken en te verzenden naar de klanten. Hiervoor moeten ze enkel maar de trap naar boven nemen, het kantoor van Dressr op de Vredebaan bevindt zich namelijk vlak boven de kringloopwinkel van Opnieuw & Co. Zo leren ze de geplaatste bestellingen in te pakken en te verwerken. “Ik heb werk nodig om mij vlot te integreren in België. Het is leuk om mijn job bij de kringloopwinkel te combineren met Dressr. De werkomgeving is er anders, ik heb andere woordenschat nodig en de mooie kleren zijn een plus!” legt Maryna uit. 

TAALBARRIÈRE DOORBREKEN 

Beide vrouwen hadden in Oekraïne een interessante baan, Oksana werkte als 20 jaar lang bankbediende en Maryna was gedurende 18 jaar leerkracht wiskunde. Omdat ze de Nederlandse taal nog niet volledig beheersen, is het moeilijk om hier een soortgelijke job uit te oefenen. Oksana en Maryna zijn beiden tewerkgesteld als leermedewerkers onder het statuut Artikel 60. Dit is een tijdelijk tewerkstellingstraject via het OCMW om leefloners te activeren, zodat ze werkervaring opdoen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Bij Opnieuw & Co krijgen ze Nederlandse les. Terwijl passen ze onze taal toe aan de hand van klantencontacten. Oksana: “Ik voel me veel zelfverzekerder door de contacten die ik kan leggen met klanten in de winkel van Opnieuw & Co.” 

Oksana en Maryna

Hun takenpakket is gevarieerd, in de kringloopwinkel staan ze zowel achter de kassa, als in de winkel, waar ze de rekken aanvullen. Bij Dressr pakken ze de bestellingen in en strijken ze de gehuurde kleren indien nodig. “Als we het werk bij Dressr in de toekomst nog meer kunnen uitbreiden helpt dit om ook digitaal mijn weg te vinden. Mailen en surfen op het internet deed ik altijd in het Oekraïns, binnenkort leer ik dit dan in het Nederlands te doen.” vertelt Maryna. Hun doel is om in de toekomst door te stromen naar de reguliere tewerkstellingssector. 

"Dankzij de afwisseling van werk doen Oksana en Maryna meer ervaring op. Het werk helpt hen om te integreren en Nederlands te leren. Deze unieke samenwerking tussen reguliere en niet-reguliere bedrijven wordt beschouwd als een win-win situatie voor zowel werkgever als werknemer. De samenwerking tussen Dressr en Opnieuw & Co is een prachtig voorbeeld van hoe reguliere en sociale ondernemingen kunnen samenwerken voor een positieve maatschappelijke impact." - Caroline Baeten, oprichter & CEO van Dressr

SAMEN SOCIAAL

Voor Opnieuw & Co is sociale tewerkstelling niets nieuws, zij werken al 29 jaar in de sociale sector. Dressr is een regulier bedrijf, maar met eenzelfde circulair doel. Wanneer de neuzen in dezelfde richting staan, verloopt een samenwerking eens zo vlot. Zo biedt het kledingverhuurplatform van Dressr een duurzaam partnerschap voor de medewerkers van Opnieuw & Co. Beide partijen bekijken of ze het takenpakket nog kunnen uitbreiden en het logistiek nog verder kunnen digitaliseren. Maryna en Oksana zijn alvast enthousiast: “We merken dat we meer kunnen, maar de taalbarrière is nog moeilijk. We houden ervan om nieuwe dingen te leren!”

CEO van Dressr Caroline Baeten en Directeur Koen Goemans van Opnieuw & Co

Koen Goemans, directeur van Opnieuw & Co, benadrukt de waarde van de samenwerking met Dressr en de impact op sociale tewerkstelling:

"De samenwerking met Dressr gaat verder dan alleen zakelijke belangen. Het is inspirerend om te zien hoe een regulier bedrijf als Dressr zich inzet voor sociale inclusie. Dit initiatief versterkt niet alleen onze winkel, maar creëert ook nieuwe kansen voor onze leermedewerkers. Het toont aan dat sociale tewerkstelling en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan, en we hopen dat dit een inspiratiebron is voor andere bedrijven om gelijkaardige initiatieven te ontplooien."

OVER DRESSR
Dressr, opgericht in 2021 door Caroline Baeten, is een platform voor duurzame mode met meer dan 55 Belgische merken. Dressr biedt een grenzeloze garderobe via kledingverhuur, ondersteunt lokale merken en bevordert een circulair mode-ecosysteem. Trividend Provincie Antwerpen, Hefboom en OYA Seed ondersteunen Dressr als investeerders met een focus op sociale impact.

Ik voel me veel zelfverzekerder door de contacten die ik kan leggen met klanten in de winkel van Opnieuw & Co.

Oksana

Leermedewerker Opnieuw & Co en Dressr

Wil jij ook kleding huren?

Bij Dressr kan je zowel eenmalig kleding huren, als een abonnement nemen en maandelijks een vast aantal stuks uitlenen.